Ahmet Şık Kimdir? Nerelidir? Ahmet Şık Kürt mü?
Ahmet Şık,gazeteci, yazar, politikacı olarak tanınmaktadır.
Ahmet Şık Aslen Nereli?
Ahmet Şık, 1 Ocak 1970 yılında Adana’da dünyaya gelmiştir.Aslen de Adanalıdır.
Ahmet Şık 51 yaşındadır.
Ahmet Şık Kürt mü?
Ahmet Şık,HDP milletvekili olarak seçildiği için Kürt olarak görülse de aslen Kürt ve Alevi değildir.
Ahmet Şık Hayatı
Ahmet Şık söylemleri ve eylemleri ile son yıllarda sık sık gündemde kalmayı başarmıştır. Özellikle her sürecin en zorlu dönemlerinde yaptığı eylemler onu bu konuda çarpıcı kılmaktadır. Bu yöndendir ki internet ortamında Ahmet Şık kimdir, Ahmet Şık hayatı, Ahmet Şık nereli gibi aramalar sıklıkla yapılır. İşte Ahmet Şık’ın hayatından önemli noktalar.
Ahmet Şık 1 Ocak 1970 yılında Adana’da dünyaya gelmiştir. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunudur. Gazeteciliğin bütün zorluğunu ve gereken bütün bedelleri ödeyen Şık mesleğe ilk olarak henüz üniversite 1. sınıfken Milliyet gazetesinde stajyer muhabir olarak başlamıştır. Fakat bu süreden başlamak üzere günümüze kadar gazetecilik çalışmalarından dolayı birçok dava ve mahkemeye konu olmuştur. Bunlardan dolayı bazen işinden olmuş bazen de tutuklanır ya da gözaltına alınır. Engellerle boğuşmak zorunda kalan Ahmet Şık 1995 yılında 2007 yılına kadar birçok gazete, dergi ve haber ajansı şirketinde haber muhabirliği ve foto muhabirliği yapmıştır. Cumhuriyet, Evrensel, Yeni Yüzyıl, Reuters, Radikal gazeteleri ile Nokta dergisi bu konuda dikkat çekici yerler olmuştur. 2005 yılında Radikal Gazetesinde mesleğini icra ettiği esnada Doğan Grubuna açtığı dava nedeni ile işinde çıkartılır. Daha sonra aynı sebepten ötürü Aktüel dergisindeki işine de son verilir. Mesleğinde patronların engelleri ile karşılaşan Şık gazeteciliğe daha sıkı bir şekilde sarılır.
Hrant Dink cinayetinden sonra yaptığı röportaj ve Hayata Dönüş Operasyonundan sağ kurtlan Münevver Köz ile yaptığı söyleyişinden dolayı kendisine Türk Ceza Kanunu’nun 301. Maddesinden dava açıldı. Ahmet Şık bu davalardan beraat alır. Kendisini sosyalist bir gazeteci olarak tanıtan Ahmet Şık bu süreçten sonra mahkemeler ile sık sık görüşmek zorunda kalır. Radikal Gazetesinde çalıştığı arkadaşı Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte kaleme aldığı “Kontrgerilla ve Ergenekon’u Anlama Kılavuzu ve Ergenekon’da Kim Kimdir?” adlı kitabından dolayı Ergenekon Davası üzerinde bulunan gizliliği ihlal ettiği gerekçesi ile üç yıl hapis istemi ile yargılanır. Şık bu davadan da beraat alarak ayrılır. 3 Mart 2011 tarihinde ise Ergenekon Soruşturması kapsamında gözaltına alınır. Polis nezaretinden çıkarıldığı esnada gür bir sesle “dokunan yanar” diye bağırarak dikkatleri üzerine çeker. Daha sonra ise avukatı ile yaptığı görüşmede FETÖ yapısının emniyette bulunan etkisini anlatan “İmamın Ordusu” kitabından dolayı gözaltına alındığını söyler. Her ne kadar bir tahmin de olsa ilerleyen süreçlerde bu gözaltının gerçekten de o sebeplerle olduğu ortaya çıkar. 2 gün gözaltında kaldıktan sonra 6 Mart günü tutuklanarak cezaevine gönderilir. 1 yıl sonra tahliye olan Şık yaptığı ilk açıklamada “Bu komployu kuran, yürüten polisler, savcılar ve hâkimler bu cezaevine girecek. Onlar buraya girdiğinde adalet gelecek. O cemaat bağlantılı, o çete bağlantılı adamlar buraya girecek. Bunlara sesini çıkarmadığı için siyaseten sorumlu AKP hükümetidir” demiştir. Bu sözlerden dolayı tekrar bir dava ile karşılaşan Şık beraat alır. Fakat bu sözlerin ilerleyen süreçlerde gerçeğe dönüşmesi Ahmet Şık’ın gazetecilikten aldığı deneyimin ne kadar fazla olduğunu gözler önüne serer. FETÖ ile yaptığı mücadele ile tanınan Şık daha sonra ise fetöcülük ile suçlanması ve bundan dolayı hapse atılması olayı ilgin kılmaktadır.
Siyasete HDP çatısı altında giren Şık daha sonra partisinden istifa ederek TİP’e katılmıştır. Halen de Türkiye İşçi Partisi milletvekili olarak görevini sürdürmektedir.