Van’ın Gevaş ilçesinde işkence gören köylüler hakkında “örgüte bilerek yardım ve yataklık” suçlamasıyla açılan dava beraatla sonuçlandı.
Van’da Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne düzenlenen roketatarlı saldırı sonrası 9 Haziran 2017 tarihinde dört kişi gözaltına alınmıştı.
Mantar toplamaktan dönerken gözaltına alınan dört yurttaşın ağır işkenceye uğradıklarına dair fotoğraflar sosyal medyadan servis edilmişti.
İşkence edilen köylüler serbest bırakılmış ancak haklarında “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlarından dava açılmıştı.
Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşması yapıldı.
Köylüler ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada önceki celse yapılan savunmalar tekrar edildi.
Ardından mahkeme dört köylünün de beraatına karar verdi.
Ne Olmuştu?
Van’da Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne düzenlenen roketatarlı saldırı sonrası gözaltına alınan dört köylü ağır işkenceye maruz bırakılmıştı.
İşkenceye dair fotoğraflar sosyal medyadan servis edilmişti.
Cemal Aslan, Halil Aslan, Abdulselam Aslan ve Nejdet Beysüm isimli yurttaşlar 4 gün boyunca emniyette tutulurken, Van Valiliği mantar toplamaktan dönerken ‘örgüte üye olmak’ iddiasıyla gözaltına alınan bu dört kişiyi ‘suçlu’ ilan etmişti.
Valilik açıklamasında “Yapılan ilk sorgulamada saldırıyı gerçekleştirdiklerini itiraf etmişlerdir” denilmişti.
Ancak dört kişi 5 gün sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, ‘suçsuz oldukları’ ilan edilmişti.
Köylüleri sosyal medya hesabından hedef gösteren Fatih Tezcan da daha sonra ‘özür dilemiş’ti.
Ardından Gevaş Cumhuriyet Başsavcılığı’nın işkenceyi yapan polisler hakkında yürüttüğü soruşturma sonucunda 7 polis hakkında “Basit yaralama” ve “Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması” suçlarından iddianame hazırlanmıştı.
İddianamenin sunulduğu Gevaş Asliye Ceza Mahkemesi, 5 Aralık 2017’de aldığı kararda teşhis edilen 7 polisten sadece O.Ş. hakkında dava açılmasını kabul edip, diğer 6 polis hakkında ise “kovuşturmaya yer olmadığına” hükmetmişti.
Ağır işkenceler görmelerine rağmen Adli Tıp Kurumu’nda yapılan muayeneleri sonucunda köylüler hakkında “basit tıbbi müdahale ile giderilebilir yaralanma” biçiminde rapor hazırlanmıştı.
Kısa bir süre sonra ise işkence ile suçlanan polislerden sadece biri hakkında dava açılırken, işkence gören köylülerin her dördü hakkında “Örgütü bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla daha sonra dava açılmıştı.