Dünyaca ünlü Kürt sanatçılar kimlerdir? Türkiye ve dünyanın değişik coğraflarında yaşayan Kürt sanatçıların isimlerini sitemizde bulabilirsiniz.
Kürt sanatçılar listemizde,Kürt ses sanatçıları,Kürt erkek şarkıcılarını bulabilirsiniz.
Araştırmalarımız sonucu çoğu kişinin bilmediği Kürt Ünlüleri sizlerle paylaşacağız.
İşte Türkiye’deki Kürt Ünlüler
Yaşar Kemal
Romancı, senaryo ve öykü yazarı olan Yaşar Kemal edebiyat dünyasında en önde gelen yazarlarından birisidir. 6 Ekim 1923 tarihinde Osmaniye‘de doğmuştur.Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli olan Yaşar Kemal aslen Van‘lı Kürt‘tür.Beş yaşındayken Osmaniye‘de , babası gözleri önünde camide öldürülmüştür.
Edebiyat dünyasına Bebek Öyküsü adlı ilk öykü kitabı ile giriş yapmıştır.İnce Memed ise ilk romanıdır. İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı.
Nobel Edebiyat Ödülü‘ne aday gösterilen ilk Kürt yazardır.
28 Şubat 2015 tarihinde organ yetmezliği sebebiyle yoğun bakımda olduğu hastanede vefat etmiştir.Cenazesi 2 Mart 2015 tarihinde düzenlenen törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilmiştir
Yaşar Kemal’in Kürt Sorunu ile İlgili Açıklamaları
Kürtlerle Türklerin Malazgirt’ten bu yana birlikte yaşadıkları sık sık söylenir. Bu iki halk hem 1000 yıldır birlikte yaşıyor hem de yüzlerce yıldır isyanlar, savaşlar, cinayetler bitmiyor.
-Türklerin Kürtlerle kurduğu ilişkide yanlış olan ne, neden barışa ulaşmak bu kadar güç oluyor?
Türklerle Kürtlerin barış içinde, kardeşlik içinde birlikte yaşamasını ben kendi çocukluğumdan bilirim. Cumhuriyetin ilk yıllarında bir Türkmen köyünde tek Kürt ailenin çocuğu olarak doğdum, büyüdüm. Evimizde sadece Kürtçe, köyde Türkçe konuştum. Bir gün de kendimi yabancı, dışlanmış, farklı hissetmedim. Ben Türkmen kültürüyle zenginleştim, arkadaşlarım da benden Kürt türküleri öğrendi.
İlk gazeteciliğim Doğu’da yaptığım röportajlarla başladı, ‘Doğu’da İnanılmaz Şeyler Gördüm’ dizisiyle. Şeyhlerin, Şıhların hüküm sürmesine devletin hiç karışmadığı bu bölgede altmış yıl önce çok inanılmaz şeyler gördüm.
Evet, Kürtler ve Türkler 1000 yıldır birlikte yaşıyorlardı. Osmanlı’da birçok millet birlikte yaşıyordu. Kötülenen, aşağılanan bir millet, bir boy yoktu. Son yıllarında Osmanlı değişti. Milliyetçilik hareketleri başladı. Kimi milletler bağımsızlıklarını aldılar. Bunların arasında Kürtler yoktu. Kürtler birçok olanakları varken bağımsızlık istemedi.
Bir kere Kürtler diye bir şey yok. Bir şey olmayan Kürtler savaşlardan sonra Türklerin uşakları köleleridir. Bunları öğrenmek isteyenler Ağrı dağı isyanı sonrası çıkan gazeteleri okusunlar. Bir insanı, bir halkı küçümsemek, onları insandan saymamak insanı öldürmekten beterdir.
Kürtlerin dili yoktur dediler.Onların dili dil değil ‘Kartkurt’tur. Bu olmayan Karkurt dili de yasaktır. Kürt bölgelerine gönderilen çoğu memur suç işlemiş, sürülmüştü, rüşvetçiydi. Doğu Anadolu köylüleri o memurların yanlarına varamazlar, o hükümetlere işleri düşünce onların yerine ağalar beyler gelirdi. Beyler ağalar köylülerin yerine herşeyi yapardı. Her beyin özel memurları vardı, beyler sürgüne gitmemişlerse.
Böylelikle hükümet Kürt halkını ağaların, beylerin kucağına attı. Halk ağalara beylere sığındı. Hükümetle olan işleri ağalar, beyler yaptı. Böylelikle Kürt halkını devlet değil ağalar beyler yönetti.
Bu yıllarda ağaların beylerin yerini korucular aldı. Ellerinde devletin silahları var. Korucu olmayan milyonlarca Kürdün topraklarını, bahçelerini babalarının malı gibi kullanıyor, sürgünlerin topraklarının üstüne yatıyorlar. Sürgünden bir yolunu bulup topraklarına gelenlere korucular vermiyorlar. Bunları gazeteler yazdı ama gazeteleri dinleyen kim.
Seksen yıl bu adamlar niçin bunca yıllar dağlardadırlar diye düşünmedik.
Biz umudun insanı insan yapan gücünü de biliyoruz. Bir gün insanlık umudun bilinmeyen gücünü ortaya çıkaracak. Bu yeni umut da insanları mutlu edecek.
Ahmet Kaya
Türkiye’nin en önde gelen sanatçıları arasında olan Ahmet Kaya baba tarafından Kürt anne tarafından ise Türk’tür.Adıyaman’dan göç etmiş bir ailede Malatya doğumludur.Bestelediği ve seslendirdiği eserlerle herkesi gönlünde taht kurmayı başarmıştır.İşçi olan babasının aldığı bağlama ile müzik hayatı başlamıştır.
Türkiye’nin çalkantılı dönemlerinde birçok engellere rağmen ilk albümünü Ağlama Bebeğim’i 1984 yılında çıkarmıştır.
Ahmet Kaya’ya Saldırılar
10 Şubat 1999‘da Magazin Gazetecileri Derneği‘ndeki ödül töreninde Kürtçe “önümüzdeki albümde Kürtçe bir şarkı söyleyeceğim” sözlerinden sonra Ahmet Kaya salonda bulunan ırkçı sözde sanatçılar tarafından lince uğramıştır.Günümüzde medyada yer alan birçok ünlü kişi de linç edenler arasında bulunmaktadır.Kürtçe şarkı besteleyeceğim diyen Ahmet Kaya’ya tepki olarak Serdar Ortaç’ın sahnede ‘Onuncu yıl Marşı’ ile salondakileri galeyana getirmesi hafızlara kazınmıştır.Daha sonraları Serdar Ortaç birçok kez konu hakkında özür dilemiştir.
Medya’da toplu lince uğrayan Ahmet Kaya yurtdışına gitmek zorunda bırakıldı.Ahmet Kaya 43 yaşında kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiştir.17 Kasım 2000’de binlerce kişinin katıldığı törenle Paris’in Père Lachaise Mezarlığı defnedildi.
2013’te 2013 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nde ‘müzik’ alanındaki ödül Ahmet Kaya‘ya verildi.
Yıldız Tilbe
Şarkıcı besteci ve şarkı sözü yazarı olan Yıldız Tilbe baba tarafından Ağrı‘lı Kürt‘tür.İzmirli doğumlu olup 6 çocuklu ailenin en küçüğüdür.
İbrahim Tatlıses
Şarkıcı, besteci, yapımcı, oyuncu, televizyon programcısı, gibi alanların yanında işadamı olarak da anılan İbrahim Tatlıses Urfa‘lı Baba tarafı Arap Anne tarafı ise Kürt‘tür.
İbrahim Tatlıses‘in birçok Kürtçe şarkıyı albümlerinde yer vermiştir.
İntizar
Besteci, şarkıcı olan İntizar Tunceli‘li Kürt‘tür.İntizar, katıldığı bir tv programında Türkçe‘yi sonradan öğrendiğini söylemiştir.Ağrı Eğitim Fakültesi mezunu olan İntizar, Tunceli‘den İzmir‘e göç etmiş çeşitli müzik yarışmalarında birinci seçilmiştir.Sibel Can‘ın konserine çıkması ve Ferdi Tayfur‘un desteğiyle albüm çalışmalarına başlamıştır.
Özcan Deniz
Şarkıcı, besteci, oyuncu ve yönetmen olan Özcan Deniz, Ağrı‘lı Kürt‘tür.Ünlü Dengebej Şakıro, Özcan Deniz‘in amcasıdır.Özcan Deniz 19 Mayıs 1972 yılında Ankara’da doğmuş,1977 yılında ailesinin Aydın‘a göç etmesiyle çocukluğu ve gençliğinin ilk yılları Aydın‘da geçmiştir.
Alişan
Asıl adı Serkan Burak Tektaş olan şarkıcı oyuncu sunucu Alişan Bingöl‘lü Kürt‘tür. 19 Haziran 1976 İstanbul doğumlu olan Alişan birçok Kürtçe şarkıyı seslendirmiştir.
Seher Dilovan
1971 Ankara doğumlu olan türkücü besteci Seher Dilovan Tunceli‘li Kürt‘tür.Ayrıca Kürt siyasetçi Kemal Burkay‘ında yeğenidir.
Seher Dilovan‘ın albümlerinde çok sayıda Kürtçe parçaları bulabilirsiniz.
Bülent İnal
Oyuncu olan Bülent İnal,19 Mayıs 1973 Şanlıurfa Hilvan doğumlu olup Kürt kökenlidir.Kurşun Yarası,Ihlamurlar Altında,Tatar Ramazan, Bu Kalp Seni Unutur Mu gibi birçok dizide oynayan Bülent İnal,9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalı mezunudur.
2010’da Taraf’ta Tuğba Tekerek’e verdiği bir röportajda;
”Kürtçe‘yi öğrenmemiz gerekiyor. Nasıl şimdi herkes İngilizce öğreniyor o da bir süre sonra ihtiyaç olacak. Çünkü bu ülkenin bir bölümünün ana dili Kürtçe ve onlar sizinle Türkçe konuşuyorsa siz de onlarla Kürtçe konuşabilirsiniz.”
ifadelerini kullanmıştır.
Menderes Samancılar
Oyuncu olan Kürt kökenli Menderes Samancılar 1 Mayıs 1954, Adana doğumludur.Menderes Samancılar onlarca dizide filmde rol almıştı
Anadilini bilmeyen Kürtlerden olan Menderes Samancılar yıllar sonra Kürtçe‘yi öğrenmeye başladı;
Pek çok dizide de rol alan Menderes Samancılar‘ı ana dilini yıllar sonra öğrenmeye iten neden ise, Kürt yönetmen Hiner Saleem‘in Fransa‘da vizyona giren “Si tu meurs, je te tue” (Eğer ölürsen, seni öldürürüm) filmi oldu. Filmin tek Türkçe bilen oyunusu olan Samancılar, film için gece gündüz çalışarak Kürtçe öğrenmiş. Samancılar “Ana dilim Kürtçe ama Kürtçe konuşmasını bilmeyen Kürtlerdenim. Yönetmen bütün diyalogları teybe okudu. Ben de İpod’dan iki ay ezber yaptım” demişti.
İzzet Yıldızhan
Türkücü bestesi oyuncu İzzet Yıldızhan, 1 Nisan 1963 tarihinde Diyarbakır–Çermik ilçesine bağlı bir Sinek köyünde doğmuştur.İzzet Yıldızhan Kürt kökenli olup 15 çocuklu ailenin en küçükleridir.
Babasını bir yaşındayken kaybetti. İlkokulu ikinci sınıftayken bırakmak zorunda kaldı. Sonradan ilk ve ortaokulu dışarıdan bitirdi. Yedi yaşında berber çıraklığı yapmaya başladı
Kan davası yüzünden ayrıldıkları Çermik’ten 10 yaşında Adana‘ya giden Yıldızhan pamuk işçisi ve kepapçı ustası gibi işlerde çalıştı.
TRT sanatçılarından Fevzi Atlıoğlu müzik dersleri alan Yıldızhan,Selami Şahin‘in yardımıyla ilk albümünü çıkarmıştır.
İstanbul‘daki ilk sahnesini Büyük Maksim Gazinosu‘nda Muazzez Abacı, Pınar Eliçe, Petek Dinçöz gibi isimlerle yapmıştır.
İzzet Yıldızhan’ın Nursel Tozkoparan röportajından ;
-Ben Zazayım” derken kendinizi Kürtlerden ayrıştırıyor musunuz?
+Hayır ayrıştırmıyorum. Kürt, Zaza zaten aynıdır. Ama lehçemiz farklıdır.
-Siz Kürt olduğunuz için bir sorun yaşamadığınızı söylüyorsunuz. Ama çoğu Kürt kökenli vatandaşımız sizin gibi düşünmüyor… Belki de sizin kadar şanslı değiller…
Onlarda çok haklılar… Gerçekten Güneydoğu insanı çok ezildi, ötekileştirildi. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda Atatürk’ün Kürtler‘e vermiş olduğu sözlerin hiçbiri yerine gelmedi, dolayısıyla orada bastırılmış bir Kürt halkı oluştu. Ama tüm bunlar için mevcut iktidarı suçlamak yanlış olur, bence o dönem ülkeyi yönetenleri suçlamak lazım. Şimdi “sen niye Kürtçe konuşuyorsun” diye insanların kafasını coplayan bir yönetim yok. Adamın Kürtçeden başka bildiği bir dil yok ki sen eğitim götürmemişsin, yol götürmemişsin, elektrik su götürmemişsin adama diyorsun ki niye Türkçe konuşmuyorsun. Adam bilmiyor ki Türkçeyi. Böyle bir zulüm yaşanmış.
Berdan Mardini
Türkücü,şarkıcı besteci oyuncu olan Berdan Mardini Kürt olup aslen Mardin‘li ama 5 Kasım 1978 Diyarbakır doğumludur.Berdan Mardini‘nin eşi Fatoş Mardini de Diyarbakır‘lıdır.Berdan Mardini Trt Kurdi ‘de Kürtçe programlar yapmıştır.
Metin Uca
Sunucu, yazar, seslendirme sanatçısı.olan Metin Uca 13 Kasım 1961 İstanbul doğumludur.Babası Hakkari‘li Kürt annesi ise Bilecek’lidir. Uca, TRT Kanal D, Show TV, atv, Star TV gibi kuruluşlarda muhabirlik, programcılık yaptı.En iyi çıkışını “Passaparola” yarışmasıyla yapmıştır.
Yılmaz Erdoğan
Yazar oyuncu,yönetmen olan Yılmaz Erdoğan, 4 Kasım 1967 doğumlu olup Hakkari‘lidir.Pinyanişi Aşiretine mensuptur.Ayrıca Gülben Ergen‘in eski eşi ve Anadolu Ateşi adlı dans grubunu kuran Mustafa Erdoğan,Yılmaz Erdoğan‘ın abisidir.
Ersin Korkut
Oyuncu olan Ersin Korkut, 8 Kasım 1977 doğumlu olup Hakkari‘lidir. Teyzesinin oğlu olan sinemacı Yılmaz Erdoğan‘ın desteğiyle oyunculuğa başlamıştır. ”Çok Güzel Hareketler Bunlar” isimli eğlence programındaki oyunculuğuyla ünlenmiştir.
İclal Aydın
Oyuncu, yazar, gazeteci ve sunucudur olan İclal Aydın 14 Eylül 1971 Elazığ doğumludur.Baba tarafı Kürt, Anne tarafı ise Çerkez‘dir.
Sıcak Saatler,İki Aile, Veda,gibi dizilerde oynayan İclal Aydın halen O Hayat Benim adlı dizi de rol almaktadır.
İclal Aydın, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile açılım toplantılarında Çözüm Sürecini destekleyerek:
”Ben Kürt bir babanın kızıyım. Elazığ’da doğdum. Babaannem tek kelime Türkçe bilmezdi.” açıklamasını yapmıştı.
Emrah
Şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu olan Emrah 1 Ocak 1971 doğumlu olup Diyarbakır Ergani‘lidir.Kürt olan Emrah‘ın asıl adı Emrah Erdoğan İpek‘tir
Nihat Doğan
Vokalist, müzisyen olan Nihat Doğan 13 Şubat 1977 İstanbul doğumlu olup aslen Muş‘ludur.Kürt olan Nihat Doğan ayrıca Büyükderespor takımının teknik direktörlüğünü de yapmıştır.İlk albümü 1995 yılında çıkan Kırdın Kalbimi adlı albümüydü.
Ferhat Göçer
Şarkıcı aynı zamanda doktor olan Ferhat Göçer 23 Haziran 1967 Şanlıurfa Birecik doğumludur.Kürt olan Ferhat Göçer hem İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi hem de İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Şan Bölümü mezunudur.
İlk albümü ilk albümü 2005 yılında çıkarıldı.
Ferhat Göçer‘in röportajından;
”Annem babam sadece kendi aralarında bizim anlamamızı istemedikleri bir şey olduğu zaman Kürtçe konuşurlardı.Ama ben Kürtlüğümle gurur duyan bir insanım.”
Belçim Bilgin
Oyuncu olan Belçim Bilgin, 31 Ocak 1983 tarihinde Ankara‘da doğmuştur.Şeyh Said‘in soyundan gelen Bilgin,Hacettepe Üniversitesi Bilgi-Belge Yönetimi Bölümü mezunu olan Bilgin,küçük yaşlarda oyunculuğa merak sarmıştı.Yılmaz Erdoğan ile tanışan Belçim Bilgin,Kürt yönetmen Hiner Saleem‘in Sıfır Kilometre adlı filmle oyuncu hayatına başlamıştır.
Aşk Tesadüfleri Sever, Hatırla Sevgili,Kelebeğin Rüyası gibi önemli dizi ve filmlerde oynayan Bilgin, halen yayınlanan Kördüğüm dizisinde de rol almaktadır.
Evrensel Gazetesi Belçim Bilgin röportajından
Cannes Film Festivali‘nde boy gösteren bir Kürt kızı. Çünkü Bilgin; Cannes Film Festivali‘nde Altın Palmiye için yarışan Kürt filmi “Sıfır Kilometre“nin kadın başrol oyuncusu.
-Filmin Kürt filmi olması ve Kürdistan’da çekiliyor olması sizin için neden bu kadar önemliydi?
Kimliğimizin etkisinden tabii ki. Ben Türkiye‘de yaşayan bir Kürt olarak, böyle bir filmde oynayarak orada yaşanan şeylerin dünyaya, Türkiye‘ye aktarılmasında bir rol oynadıysam bu beni çok mutlu ediyor. Bu filmin hikayesinin gerçek yaşamdan alınması, Irak Kürdistanı‘nda yaşayan insanların acılarını anlatıyor olması benim ve ailem için yeterli sebepti. Tabii ki bunun yanında Kürt değerleri ile büyümüş olmam yeterince etkili. Zaten sanatı temaları evrenselleştiren bir unsur olarak görüyorum.
-Kürt değerleri derken neyi kastediyorsunuz?
Şeyh Said benim babamın dedesi, daha doğrusu dedesinin büyük abisi.Ordan gelen bir misyona sahibiz.Bütün örf ve adetleri ile yaşadıkları tam bir aşiret kültürü aldım. Hayal kırıklığı yaşayan insanların hikayelerini dinledim. Hayal kırıklığı yaşayan insanlar derken Kürtleri kastediyorum. Orada insanlar bize evlerini kapılarını açtılar, inanılmaz cömertce karşıladılar bizi. Bu çok duygulandırıcı bir şeydi.Kürtler hayal kırıklığı yaşamışlar çünkü hiçbir zaman birlik olmamışlar ve bence Kürtler‘in en büyük sorunları da bu zaten.
Derya Karadaş
Oyuncu olan Derya Karadaş,4 Mayıs 1981 tarihinde dünyaya gelmiştir.Bingöl‘lü Kürt olan Derya Karadaş,Müjdat Gezen Sanat Merkezi‘nde oyunculuk eğitimi almıştır.
Fırtına,Yalan Dünya,Şen Yuva gibi sinema ve dizilerde rol alan Derya Karadaş halen Güldür Güldür Show eğlence programında Aysel karakterini canlandırmaktadır.
Derya Karadaş Hürriyet’ten İzzet Çapa röportajından
Bingöl’den İstanbul’a gelişiniz “zorunlu göç” müydü?
– Annem, babam oradaki iş imkansızlığı ve bizim eğitimimizi düşünerek buraya gelmişler. Tabii zorunlu göç yüzünden de çok fazla insan mağdur oldu. Biz de Kürt ve Alevi’yiz. Annem her sabah okula gönderirken bu kimliği saklamamızı tembihlerdi. Ama artık her şey daha açık konuşuluyor.
İSYAN EDERCESİNE “EVET KÜRT’ÜM” DEDİM
-Annenin tembihlerini dinlemeyip kesin başına bir iş açmışsındır…
– Açtım tabii, açmaz mıyım… O zamanlar Kürt-Türk diye bir şey bilmiyoruz ki. Çocuğuz, eğlencemize bakıyoruz. Ortaokulda bir arkadaşım Kürtçe ve Lazca küfür öğrenmek istediğini söyledi. Ben de Kürtçe’lerini yazdım. Kağıt elimdeyken sınıfa öğretmen girdi, hiç küfürlere takılmadan “Kürtçe’yi kim yazdı?” diye sordu.
– “Ez” deseydin…
– Ben de “ben” dedim zaten. Okul idaresi arkadaşımın adını istedi, tabii ki söylemedim. Binbir baskı altında ifade veriyorum ve daha çocuğum düşünsene. Bir kimlik bilincim yok, hiçbir şeyin peşinde değilim. “Kürt müsün?” diye sorduklarında, dayanamadım isyan edercesine sesimi yükseltip “Evet, Kürt’üm!” dedim.
Fon müziği de Müslüm Baba’dan “en sonunda beni isyankar ettin” herhalde…
– (Gülümsüyor) Ertesi gün, annemi okula çağırdılar. “Kızın okulda propaganda yapıyor, Kürtçe öğretiyor” dediler. Oysa ki biz çocukça, kendi aramızda şakalaşıyorduk.
BOMBALANMIŞ EVLERİ GÖRÜNCE İÇİM PARÇALANDI
-* Sen de dil öğrenmeye küfürle başlayanlardan mısın?
– Hayır canım o zaman da Türkçe bilmeyen büyüklerime cevap verebilecek kadar Kürtçe konuşabiliyordum. Yıllar sonra gramerini öğrenmek için Kürtçe kursuna gittim. Artık dili bildiğim için bu işin mizahından da besleniyorum.
Eren Derdiyok
Futbolcu olan Eren Derdiyok, 12 Haziran 1988 tarihinde İşviçre‘de dünyaya gelmiştir.Dersimli Kürt olan Eren Derdiyok,2014-15 sezonu sezonundaKasımpaşa takımın transfer oldu.
Dünyaya geldiği Basel şehrinin Old Boys takımında futbolculuğa başlamıştır.
Eren Derdiyok’un Faşistleri Çıldırtan Kürdistan Bayrağı Açıklaması
”Türk Milli Takımı’nda oynar ve Türkiye’ye kupa aldırırsam kendi bayrağımı sallayamayacak mıyım. Kuşkusuz en sert tepki gelecek. Benim çok sıradan bir sevincim onlara cinnet geçirtecektir. Ben Kürdüm ve doğal olarak Kürdistan Bölgesine de bir sempati duyarım. Bu son derece insani bir durum. Bir Kürt, Kürdistan Bayrağı ile başarısına katkı sağladığı takımının veya Türk Milli Takımı’nın sevincine ortak oluyorsa ne zararı var?”
Zilan Duru
Oyunculuk yapan Zilan Duru 20 Temmuz 1988 tarihli doğmuş olup Diyarbakır‘lı Kürt‘tür.2007 yılında oyunculuk hayatına başlamış, 2010 yılında ise Avon Yüz Güzeli yarışmasında 1. seçilmiştir.
Acemi Cadı, Zor Sevda,Büyük Buluşma,Lale Devri gibi birçok film dizilerde rol almıştır.
Zara
Türkücü,ses sanatçısı Zara,15 Ocak 1976 İstanbul doğumludur.Aslen Adıyaman‘lı Kürt‘tür.Asıl adı Neşe Yılmaz olan Zara İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü mezunudur:
Sermiyan Midyat
Oyuncu, söz yazarı yönetmen ve senarist olan Sermiyan Midyat, 2 Aralık 1974 doğumlu olup Mardin Midyat‘lı Kürt‘tür.Sermiyan ismi Kürtçe‘de ”evin reisi” anlamına gelmektedir.
Ferhan Şensoy, Derya Baykal,Rasim Öztekin Tuncel Kurtiz gibi önemli isimlerden tiyatro eğitimi almıştır.
Mustafa Ceceli‘nin seslendirdiği Limon Çiçekleri ve Özcan Deniz‘in seslendirdiği Kalp Yarası şarkılarının sözleri Sermiyan Midyat‘a aittir.
Hükümet Kadın filmiyle ilgili bir röportajında
”1980’de 6 yaşlarında bir çocuktum; babam solcu olduğu için, Kürt olduğu için hapisteydi. Ben onu sadece bayramlarda cezaevinde gördüm. 16 yaşına kadar adımın Kürtçe olduğunu bile söyleyemedim. Öyle bir hayattan gelince, hayata da öyle bakıyorsun; bir derdin oluyor. Kimisi komediyle anlatır hayatını, kimi dramla, kimi de gerilimle. Benim en çok inandığım silah ise mizah.
-Andımız”ı filmde de kullandın, belki de son bir kez filmde duyacak insanlar. Bu kadar denk gelebilirdi!
Evet, çok denk düştü. Her sabah okula gidip “Türküm, doğruyum, çalışkanım” diye Andımız’ı okurdum, sonra eve misafir geldiğinde annem “Serseran serçavan” diye misafir karşılardı. Kafa karışıyor orada tabii, devreler yanıyor. Bunları yaşadığım için filme de koydum. “Türküm doğruyum çalışkanım” diye ant içen çocuklara, Demet de “E kısmet artık” diyor. Şimdi filmdeki bu cümle yeni bir anlam kazandı. İnsanlar da yanlış anlamasın; ben çocukluğumdan bu yana hiç kimseyi kategorize etmedim. Bu ülkede Türk, Kürt, Çerkes, İtalyan, gayrimüslim, çok farklı kimlikte insan var, niye okusunlar bunu?
Bir garibanı Kürt diye aşağılayınca sevgilimi bıraktım
15 yaşlarımda, babam Kürt meseleleri yüzünden cezaevindeyken başıma benzer bir olay geldi. Bir kız arkadaşım vardı, içim gidiyordu ona, deli divane oluyordum. Buna rağmen bir gün yolda bir gariban görüp “Aaa Kürde bak” diye aşağılayınca, kızdan o gün ayrıldım. Yani bu hassasiyeti çok iyi bilen biriyim.
“Belki de korkudan Kürtçe konuşamadım. Ben ve benim gibiler, İstanbul‘da büyümüş tatlı su Kürtleriyiz” dedi.
Olgun Şimşek
Oyuncu müzisyen olan Olgun Şimşek, 1971 Bursa doğumludur.Babası Bingöl‘lü Kürt annesi Bursalı Türk‘tür
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oyunculuk Ana Sanat Bölümü mezunudur.
Olgun Şimşek’in Çözüm Süreciyle ilgili;
Babam hem solcu, hem Kürt, hem de Alevi. Anne tarafım ise Türkmen. Aslında açılımın ta kendisiyim ben.” sözlerini sarfetmişti.
Burhan Çaçan
Türkücü ses sanatçıcı Burhan Çaçan, 17 Ekim 1960 doğumlu olup Ağrı‘lı(Eleşkirt) Kürt‘tür.Onlarca albüm çıkaran Burhan Çaçan‘ın birçok Kürtçe şarkıyı da seslendirmiştir.
Hülya Avşar
Oyuncu,şarkıcı,sunucu Hülya Avşar, 10 Ekim 1963 doğumludur.Baba tarafı Ardahan‘lı Kürt anne tarafı ise Balıkkesir‘li Türk‘tür.
Hülya Avşar, Avşar-Pirebat Kürt aşiretine mensuptur. 1995 yılında Yarası Saklım adlı albümüyle sesini duyurdu.
Hülya Avşar’ın Bazı Açıklamaları
”Kürt olduğumu söyleyemedim Mesela bu bahsi okulda, sokakta uzun bir zaman kimseye diyemedim. Korkuyordum. Anlatmamam gerektiğini hissediyordum. Çünkü benim babam o dönem bankacıydı ve Kürt olduğu için hep problemler yaşıyordu, bir şubeden başkasına gönderiliyordu. Ben de bunları zaman zaman duyuyordum.”
EVİMİZDE KÜRTÇE’yi GİZLİCE KONUŞUYORDUK
”Evlerinde hep Kürtçe konuşulduğunu belirten Hülya Avşar, “Kürtçeyi evimizde gizlice konuşuyorduk. Bugünlere gelmemizde kim nasıl bir katkı sunduysa teşekkür etmek gerekir. Babaannem Türkçe bilmiyordu hiçbir şekilde.
Salim Kadıcık
Mehmet Salim Kadıcık, 1 Ocak 1963 Muş Malazgirt doğumludur.Birçok dizide farklı rolleri başarılı bir şekilde yerine getiren Salim Kadıcık, Kürt dizisi Siya Mem-u Zin‘de de Musa Ağa karakterini canlandırmıştır.
Oyunculuk hayatında yılları deviren emektar oyuncu,Kurtlar Vadisi Pusu, Pir u Paklar, Yazgı, Kollama, Alacakaranlık, Güz Gülleri, Öfkeli Topraklar gibi dizilerde de rol almıştır.
www.kürtler.com