Musa Eroğlu, Türk Halk Müziği’nin duayenleri arasında kabul edilen bir sanatçıdır.
Musa Eroğlu Nereli?
Musa Eroğlu aslen Mersin’in Mut ilçesinin Kumaçukuru köyündendir.
1944 yılında doğan Musa Eroğlu,78 yaşındadır.
Musa Eroğlu Kürt Mü?
Musa Eroğlu,Kürt değil,Mersinli Alevi Türkmendir.
Musa Eroğlu’nun Hayatı
7 kardeşi olan Musa Eroğlu, öğrenim hayatının ortaokul kısmını Mut ilçesinde gerçekleştiren sanatçı müziğe olan ilgisi ve yatkınlığı dolayısıyla bağlama çalmaya başlamıştır.
Ortaokul yılları sanatçının Karacaoğlan’ı bir müsamerede canlandırdığı dönemdir. Karacaoğlan rolü kendisini oldukça etkilemiş bu durum ilerleyen yıllarda Karacaoğlan’a ait şiirleri bestelemesiyle neticelenmiştir. Bu nedenle sanatçı zamanımızın Karacaoğlan’ı olarak da adlandırılır.
Bir röportajında belirttiği üzere yaşadığı köyde saz çalmanın babadan dededen intikal eden bir gelenek oluşu dolayısıyla saz çalmaya başladığından söz eder. Saz çalmanın burada yaşayanlar için adeta bir zorunluluk gibi görülmesi kendisinin de gelecekte müzikle iç içe olmasına vesile olacaktır. Bağlama ile olan tanışıklığı küçük yaşlardan itibaren başlamıştır. Ortaokulu tamamlamadan bırakmış yaşadığı ilçede halkevi bünyesinde halkoyunları oynamıştır.
Sanatçının çoğu eserinin deyiş tarzında olduğu gözlemlenir Yaşadığı köyde müzik, insanlar için yaşamı anlamlandıran bir mahiyettedir. Musa Eroğlu’nun doğduğu yörede yaşayanlar müziği sadece bir eğlence aracı olarak algılamazlar. Müzik daha derin anlamlar taşıyan ve geleneği nesilden nesle aktaran bir araç niteliğindedir.
Sanatçı ilk olarak kabak kemane çalar daha sonra ise saz çalmaya başlar.
1965 yılına gelindiğinde müziğe olan tutkusu doğrultusunda, TRT Ankara Radyosu’nun açtığı sınavlara iştirak etmiş ancak bu sınavlarda başarı gösterememiştir. Sanatçı 1969 yılında ilk plağını çıkarma başarısını göstermiştir. Plak “İkimiz Toprağa Girelim Elif” isimli çalışmasını içermektedir.
1966 yılında askerlik vazifesini yerine getiren sanatçı, askerden döndükten sonra da çalışmalarına devam etmiştir.
Askerlik yıllarında da bandoda görev almış. Teorik müzik eğitimi ve nota bilgisini burada edinmiştir.
Pek çok eseri derleyen sanatçının TRT’nin repertuarına kazandırdığı eserler arasında Taşeli yöresinin türküleri de bulunur.
1970’li yıllar sanatçının yeniden radyo sınavlarına katıldığı yıllar olarak gözlemlenir. Musa Eroğlu bu dönemde katıldığı sınavı kazanmış ve 1980’li yıllara gelene değin radyoda görev almıştır. Radyonun mahalli sanatçıları arasında yer almasının ardından yaptığı albüm çalışmaları da sanatçının kariyerine yön vermiştir.
Sanatçının ilk uzunçalar plağı “A Kuzum” adlı eseridir. Bu eserle tanınmaya başlayan sanatçı “Muhabbet” serisi ile de geniş kitlelere hitap eder. 1996 yılında çıkardığı albümü “Halil İbrahim-Kerbela Destanı” kendisini geniş kitlelere tanıtan bir eser olarak değerlendirilir. Mihriban adlı şiiri besteleyerek türküye dönüştürmesi ise onun için dönüm noktası olacaktır. Mihriban isimli şiir Abdürrahim Karakoç’a ait bir eserdir. “Mihriban” adlı eser sanatçının ülke genelinde tanınıp sevilmesine yol açmıştır.
Türk Halk Müziği’nin pek çok kesim tarafından sevilmesinde ve bilinirliğinin artmasında sanatçının payı oldukça fazladır.
Türk Halk Müziği eserlerini seslendirme yeteneğinin yanı sıra Karacaoğlan’a ait şiirleri de bestelemesi onun çok yönlü sanatçı kişiliğine de örnek teşkil eder.
Kültür Bakanlığı Devlet Sanatçısı unvanı 1998 yılında kendisine verilmiştir. Sanatçı halen aktif olarak müzik alanındaki çalışmalarını sürdürmektedir.
Musa Eroğlu’nun oluşturduğu eserlerde aşık tarzı şiir geleneğinin etkileri hissedilir. Kendisi aşıklık geleneği etkisinde yetişmemiş olsa da eserlerindeki yapı ve içerik benzerliği dikkat çeken bir konudur.
Musa Eroğlu’nun Bazı Çalışmaları
-
“Muhabbet” adlı albümünü Arif Sağ ve Muhlis Akarsu ile yapmış bu çalışmalara daha sonra Yavuz Top da katılmıştır. 7 kasetlik bu seri önemli bir çalışmadır.
-
Uluslararası çalışmalara da imza atan Musa Eroğlu’nun “Bin Yıllık Yürüyüş” isimli albümleri semahlardan oluşur ve UNESCO için hazırlanmıştır.
-
Halk Kültürleri ve Halk Oyunları konularında araştırmalar yapmakta ve bu doğrultuda Kültür Bakanlığı’nda görev almaktadır.
Türkülerini söylerken eseri yöresel etkilerden koparmadan doğal bir dil kullanır.
Sanatçının pek çok derlemesi vardır. Türkiye genelinde pek çok önemli halk müziği sanatçısıyla çalışmış olan Musa Eroğlu, Türk Halk Müziği’ne büyük katkıları olan bir sanatçıdır.
Sanatçının bilinen ve sevilen pek çok eseri vardır, ”Telli Turnam”, ”Yolun Sonu”, “Mihriban” gibi türküler bunlardan bazılarıdır.