Mehmet Atlı Kimdir? Nereli?

Mehmet Atlı, hem mimar hem müzisyen hem de öğretim üyesidir.Mehmet Atlı İlk ve orta eğitimini, Diyarbakır ile Ankara illerinde aldı. Daha küçük yaşlardan itibaren müziğe olan ilgisine, abilerinin de katkısı ile yön verdi.

Mehmet Atlı Vikipedi

Doğum 1975 Diyarbakır(46 yaşında)
Meslek Müzisyen,
Etkin yıllar 1993-
Kökeni Kürt
Burcu Yay
Evlilik(ler)
Eğitim Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü
Boyu 1.78 m
Kilosu 72
Göz Rengi Kahverengi
Resmî site İNSTAGRAM
Twitter
Facebook
Youtube

Mehmet Atlı Nereli?

Kürt müzisyen Mehmet Atlı Diyarbakır’da, 1975 senesinde dünyaya gözlerini açtı. Diyarbakır ili Ergani kökenli bir ailenin, on çocuğundan altıncısıdır.

Müzisyenliğe Çocukken Atılan Adımlar

Müziğe, çocuk sayılacak senelerde, abilerinin katkıları ile adım attı. Değişik müzik türleri ile bu zaman diliminde tanıştı. Mandolin ve bağlama ile org çalmaya da bu yaşlarda başladı. Ortaöğretim hayatı boyunca hiç kopmadığı müzik yaşantısına, üniversiteyi kazanınca da devam etti. 1993 senesinde girdiği üniversite sınavında, mimarlık fakültesini kazandı. Mimarlık eğitimi için geldiği İstanbul kentinde, müzik yaşamını bir adım ileri götürdü.

Kürt müzik grubu Koma Denge Azadi grrubu ile de profesyonel bir müzik yaşamına doğru yelken açtı. Bir sen sonra bu grup, bir dönüşüm yaşadı. 1994 senesinde yaşanan dönüşümde Atlı, grubun yeni kadrosunun temel taşı durumuna yükseldi. Grrubun hem bestecisi hem şarkı sözü yazarı hem de solisti olarak çalışmalarını sürdürdü.

Grup Koma Denge Azadi

Grup Koma Denge Azadi, ‘Waletemin’ adındaki ilk albümünü, 1995 senesinde çıkardı. Kürtçe müzik piyasalarında farklı bir nefes olarak yoluna devam eden gurup, üç sene sonra yeni bir albüm daha ortaya koydu. 1998 senesinde çıkardıkları Fedi adlı albüm, gurubun kayıtlarında ikinci albüm olarak yerini aldı.

Grup Koma Denge Azadi tarafından söylenen birçok parçada imzası olan Atlı, başta Fedi olmak üzere, No Çi Halo, Megri, Mihemedo, Ez te baş nas dikim, Dile Xemgin ve Bejne gibi birçok şarkının hem sözlerini yazdı hem de bestesine imzasını attı. Gurup faaliyetlerinin yanı sıra, 1997 senesinden 2000 senesine değin, Ferda Ereren yönetimindeki topluluğa da katıldı.

Marmara Üniversitesi Konservatuar Bölümünde eğitimini sürdüren öğrencilerden oluşan bu topluluğun adı, Üç Deniz Topluluğudur. Çok Sesli Anadolu Müziği çalışması yapan bu toplulukta Atlı, çalgı aleti ile görev yaptı. Gurup Koma Denge Azadi, 1999 senesinde dağıldı.

Diyarbakır Müzik Etkinlikleri

Grubun dağılmasının ardından, üniversite eğitimini tamamlayan Atlı, Diyarbakır kentine döndü ve yerleşti. İlk zamanlar mimarlık ofislerinde, mimar sıfatı ile görevler aldı. Çalışma yaşamını sürdürürken, bir yandan da albüm hazırlıklarını devam ettirdi. Diyarbakır kentine geldiği tarihten itibaren, Kebikeç Kültür Merkezinde, düzenli olarak, kaval sanatçısı İrşad İpek ile birlikte, akustik dinletiler icra etti.

Aynı sene içerisinde, hem Metin Kemal Kahraman hem de Serdar Keskin gibi müzisyenlerin birlikte yer aldıkları, Kürt tiyatro oyunlarında yer aldı.Lizge Müzik Atölyesi bünyesine katıldı. İlk defa solo albümünü de 2003 senesinde yayımladı. Jahr: Stranen Be Zeman u Be Ziman adlı bu albüm, onun tek başına icra ettiği ilk çalışmaydı. Aynı sene, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Tarihi ve Kuramı alanında yüksek lisans çalışmasını yaptı.

Atlı, 1998 senesinde, İsmail Sancak ve M. Hakan Demiray yönetmenliğinde, Hayalet adı belgeselin ve 2004 senesinde Seyri Mesel Tiyatrosunda Erdal Ceviz yönetmenliğinde sahnelenen, Mesela Ne Kadar UzaX? İsimli oyunun da müziklerini yaptı. Bazı şarkılarını da Nilüfer Akbal ile birlikte yorumlayan Atlı, halen İstanbul ilinde mimar olarak çalışmaktadır.

Exit mobile version