Kürt Filmler-En Güzel Kürt Filmleri

21. Yüzyılda Kürtçede yazılı ve sözlü birçok eser ortaya çıktı. Edebiyat alanında Kürtçe çok büyük kazanımlar elde etti. Bunlara ek olarak yine ses sanatçılığında da önemli bir başarı elde etmiştir. Kuşkusuz bunda teknolojinin de gelişiminin etkisi fazladır. Günümüzde teknoloji hemen hemen her eve ulaşmış olup her insanda en az bir teknolojik alet bulunmaktadır. Bu da artık eskiye nazaran insanların Kürtçe ile buluşmasının önünü daha da açmıştır. Tüm bunların yanında Kürt sineması da bulunduğu kapalı kutudan sıyrılıp son yıllarda büyük başarılara imza atmış oldu. Kürtçe dilinde birçok film çıkarılmıştır. Kürtçenin yanında Kürt olup da başka dillerden olan filmleri yöneten ve oynayan da çok sayıda Kürt mevcuttur. Fakat kolay bir şekilde diyebiliriz ki Kürt sineması artık sadece belli bir bölgeye değil bütün dünyaya yayılmıştır. Kürtçe filmler denince akla ilk olarak kaliteli yönetmen ve senaristler gelmektedir. Bu çerçevede Bahman Ghobadi’ye farklı bir pencere açmak önemlidir. İran’ın Banê kentinde doğan Ghobadi birçok kaliteli filme imza atmıştır. Sarhoş Atlar Zamanı filmi ile Cannes Film Festivalinde Altın kamera ödülü, genç sinema ödülü ve Fibresci Ödülüne layık görülmüştür. Yine Kaplumbağalarda Uçar filmi ile 2005 yılında Berlin Uluslararası Film Festivalinde En iyi istikbali film ve barış film ödülüne, San Sebastián Uluslararası Film Festivalinde En iyi film, Chicago Uluslararası Film Festivalinde jüri özel ödülüne ve Dünya genelinde birçok ünlü film festivalinde önemli ödüllere layık görüldü. Ortadoğu’nun ruhuna yakışır bir şekilde çok sayıda efsanevi filmlere imza atmıştır. Bunların yanında Kürt sinemasında konu olarak da genellikle aşk, politik, çekilen acılar, göç, kan davaları gibi konular sıklıkla izleyici karşısına çıkmaktadır. Şimdi bu filmleri yakından takip edelim.

ZARE

Kürt sinemasının kayda geçmiş ilk filmidir. 1926 yılında yayınlanan ve yönetmenliğini ve yazarlığını Hamo Beknazarian’ın yaptığı filmin dili sessiz olsa da Kürt sinemasının ilk filmi olarak kabul edilir. Konu olarak bir Kürt ağası olan Temur Bey’in Kürtlerin bilgisizliğinden faydalanarak onları ezmesi ve zulmetmesini konu alır. Filmde iki aşık olan Sare ve Çoban Seydo’nun ağalık, başlık parası, kumalık gibi konulara değinir. Köyün ağasının da Zare’yi kuma olarak getirme istediği ve Zarenin buna direnmesi sonucu ona eziyet etmesine dayanamayan Seydo ağayı öldürüp Zare’yi kaçırır. Film Seydo ve Zarenin aşk ve mutlu birleşimi ile son buluyor. Filmde genel olarak Ermeni ve Sovyet oyuncular oynamıştır.

İki Dil Bir Bavul


Yönetmenliğini Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın üstlendiği film Kürtçe bilmeyen bir öğretmenin Türkçe bilmeyen öğrencileri ile olan ilişkisini konu alır. Filmin dili Kürtçe ve Türkçe’dir .İki Dil Bir Bavul filmi çekimleri tamamen doğaçlama yapılmış oynayan kişiler de gerçek hayatta orada yaşayan çocuklardan seçilmiştir. Film Ankara Uluslararası film festivali, Adana Altın Koza Film Festivali, Antalya Altın Portakal Film Festivalinin de aralarında bulunduğu birçok ülke ve film festivalinde ödüllere layık görülmüştür.

Kaplumbağalarda Uçar

Yönetmenliğini Bahman Ghobadi’nin yaptığı film Kürt sinemasının en ünlü filmlerinden biridir. Irak Savaşında çocukların hayatını konu alan film savaş sonrası Irak’ta çekilen ilk filmdir. Amerika işgali sırasında mülteci kampında kalan Kürt çocuklarının mayın toplayarak hayatlarını idame etmeyi konu alır. Filmin dili Kürtçe’dir. Film dünya genelinde birçok ödüle layık görülmüştür.

Sarhoş Atlar Zamanı

 

Filmin yönetmeni Bahman Ghobadi olup filmin dili Kürtçe ve Farsça’dır. İran, Türkiye ve Irak sınırında yaşayan bir ailenin acı dolu yaşantısını anlatır. Anne ve babası hayatta olmayan 3 kardeş olan Ayop, Madi ve Emine’nin hayatlarını anlatır. Madi’nin tedavisi için Ayop ırak İran sınırında at sırtında yük getirip götürüyor. Emine kardeşinin sağlık masraflarını karşılamak şartıyla Iraklı bir adamla evlenir. Fakat bu da çare olamıyor. Film savaşın izlerini ve yoksulluğu gerçek bir dram ile izleyiciye sunar. Film uluslararası düzeyde birçok ödüle layık görülmüştür.

Yarım Ay

Filmin yönetmeni Bahman Ghobadi olup dili de Kürtçe’dir. Yaşlı bir müzisyen olan Mamo’nun son konseri için yapacağı yolculuğu ve başından geçen olayları anlatır. Film İstanbul Uluslararası Film Festivalinde ödüle layık görülmüştür.

Neredesin Süpermen

Yönetmeni Karzan Kader olup dili de Kürtçe’dir. Film iki Kürt çocuğunun hayalini izleyici ile buluşturuyor. Zana ve Dana iki kardeş olup hayali bir karakter olan Süpermen ile buluşmak için Amerika’ya gitme maceralarını anlatıyor. Bu yolda başlarına birçok olay gelen iki kardeşin amacı Süpermen’in Irak’a gelip kötüleri cezalandırılmasıdır. Bunun için bir liste hazırlarlar listenin en başında da Saddam Hüseyin yer alır.

Babamın Sesi

 

Filmin yönetmeni Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan’dir. Filmin konusu yönetmen Zeynel Doğan’nın Maraş Katliamı esnasında ailesinin başında geçen olayları anlatır.

Zer

Yönetmeni Kasım Öz olan filmin konusu Dersim Türküsü hikayesinin peşine takılarak Amerika’dan Türkiye’ye gelen Jan’ın başından geçen olayları anlatır. Filmde Dersim Katliamının hikayesi anlatılmaktadır.

Mem û Zin

 


Yönetmeni: Ümit Elçi, Dili: Kürtçe

Annemin Şarkısı

 

Yönetmeni: Erol Mintaş Dili: Kürtçe, Türkçe

Yol


Yönetmeni: Yılmaz Güney, Dili: Türkçe

Sesime Gel


Yönetmeni: Hüseyin Karabey, Dili: Kürtçe

Bahoz


Yönetmeni: Kazım Öz, Dili: Kürtçe, Türkçe

İz


Yönetmeni: Tayfur Aydın, Dili: Kürtçe

Sınır

 

Yönetmeni: Gani Rüzgar Şavata, Dili: Kürtçe

Saddam’ın Askerleri

 

 

Yönetmeni: Gani Rüzgar Şavata, Dili: Kürtçe

Asasız Musa

 

Yönetmeni: Aydın Orak, Dili: Kürtçe, Türkçe

14 Temmuz

Yönetmeni: Haşim Aydemir, Dili: Kürtçe, Türkçe

Reşeba

Yönetmeni: Hüseyin Hassan Ali, Dili: Kürtçe, Arapça

Kara Tahta

 

Yönetmeni: Samira Mahmelbaf, Dili: Kürtçe

 

Kürtçe filmler listesine daha birçok film eklemek mümkündür. Zaman ilerledikçe yeni yeni filmler çıkmaktadır. Sürekli olarak kendini yenileyen Kürt sineması halkın yaşadığı problemleri vizyona taşımaktadır. Filmlerin bazılarında çok genç yönetmenler yönetirken, çoğu filmde yine amatör oyuncular ya da ilk defa oyunculuk yapacak bölge halkı yer almaktadır.

Exit mobile version