Ayfer Düzdaş Kimdir? Nerelidir?

Kürt müziği açısından ezgi ve müzikler çok önem teşkil etmektedir. Bu bağlamda özellikle Alevi temelli deyişleri ile Kürt müziğini eski haliyle yaşatmaya çalışan Ayfer Düzdaş önemli bir köprü niteliği taşımaktadır. Kendine özel has sesi ve narinliği ile hak ettiği değeri pek de görmese Kürt müzikler ve alevi deyişleri için önemli bayan sanatçılarımız arasındadır. Gelin Ayfer Düzdaş’ı yakından tanıyalım.

Ayfer Düzdaş’ın Hayatı

Ayfer Düzdaş’ın ailesi ile birlikte burada kır kanaat geçinirler.Çocuk yaşlarında İstanbul’a göç etmek zorunda kalmıştır. Okuluna burada başlayabilen başarılı sanatçı ilköğretimini başarıyla mahalle okulunda tamamlamıştır. Ardından Ortaokul ve Lise öğrenimini de İstanbul’ da tamamlayan Düzdaş, eğitim hayatına burada devam etmiştir. Başarılı bir okul hayatında sesi ile cezbeden müzik söyleşileri ile arkadaş çevresinde de kısa sürede sevilmeye başlamıştır.
Lise hayatından sonra 4 yıllık üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra bir 3 yıl kadar muhasebecilik işinde çalışmıştır.
Müziğe olan merakı ile 1996 yılında Mezopotamya Kültür Merkezine kayıt olmuştur. Burada çeşitli enstrüman eğitimlerinin yanı sıra bağlama eğitimi de almıştır. Bu doğrultuda müzik enstrümanlarına olan merakı Düzdaş’ı Pera Güzel Sanatlar Lisesine kaydolmayı yineledi. Bura da keman ve Şan eğitimlerini aldı ve başarıyla tamamladı.
Bundan önce de başarılı sanatçı bir Zaza dili müzik grubu olan Venge Sodiri grubu içerisinde aktif olarak bulundu. Burada kendini geliştiren Düzdaş, daha sonra 11 kadından oluşan ve temeli olarak kadın grubu olarak müzik söyleyen Koma Asmin grubuna katılmıştır. Aynı zamanda bu iki grupta da aktif olarak rol alan Düzdaş Özellikle Zazalı gençlerin müzik açısından doymasını sağlamıştır. Ayfer Düzdaş bu şekilde müzik hayatına devam etmiş kadınların sesi olarak üne kavuşmuştur.

Ayfer Düzdaş Nerelidir?

Ayfer Düzdaş 1973 yılı ekim aylarında Sivas da bulunan Bağnaz köyünde doğmuştur.

Ayfer Düzdaş Şarkıları

Ayfer Düzdaş, Kürtçe, Türkçe ve Zaza’ca bir sürü parçası bulunan Kürt ve alevi müzik söyleşilerinin değerli taze kanları arasındadır.
Özellik ile 2000’ li yıllarda çıkarmış olduğu ‘Sallana Sallana‘ parçası o zamanların alevi ve Kürt kızlarının sesi olmuştur. Bu nedenle tanınırlığı da aynı oranda artmıştır. Başarılı sanatçının ilk solo parçası da ‘Leylan‘ özellikle o zamanların gırtlak ses müziği özelinde çok değer kazanan bir parça olmuştur. Çıkardığı solo parçası ‘Leylan’ aynı zamanda geleneksel ve modern müzik enstrümanların karışımı açısından da önemlidir.
2000’li yılların sonunda Kürtçeden Türkçeye çevirdiği potpori tarzı ‘Şahiya Strana 1 ve Şahiya Strana 2′ parçaları kültürel etkileşim ve kadın sesi ile söylenmesi açısından da büyük önem arz etmektedir. Ayfer Düzdaş, derlediği bu Potpori derlemesinden sonra 2001 yılında Zaza dilinin incelikleri ile ‘Wayli‘ parçasında etkin olarak görev almıştır. Bu parça Zaza kültürü ve dilini yansıtan önemli köprü parçalar arasındadır.
Düzdaş bu şekilde birçok müzik aktivitesinde özellik ile alevi kültürünü yansıtma temelinden önemli bir sanatçıdır. 2004 yılında Diyarbakır’ da düzenlenen 4. Kültür ve Sanat Festivalinde aktif olarak kadın dengbejler ile ilgili aktivitelerde bulunmuştur. Düzdaş temelde Zaza Project projesi parçaları ile yer almıştır.
Ayfer Düzdaş hala aktif olarak müzik hayatına devam eden ve bu bağlamda eski ezgileri ve söyleşileri yaşatan başarılı bir Kadın sanatçımız olarak yer alıyor.

Exit mobile version